1. Sectorale verklaring: COVID-19
2. Eindejaarspremie voor werknemers in onze sector:
Handleiding om uw persoonlijk dossier aan te passen via onze web site.
Als logistieke dienstverlener heb je nood aan instroom van goed opgeleide leerlingen. Duaal leren biedt je de kans om daar als bedrijf mee voor te zorgen. Door leerlingen een deel van hun opleiding op jouw werkvloer te laten volgen. Leren op school en op de werkplek laat leerlingen het beste van 2 werelden combineren: win-win voor hen en voor jou!
Duaal leren is in het schooljaar 2016-2017 gelanceerd als een innovatieve leerweg. Duaal leren houdt in dat leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs er in de derde graad voor kunnen kiezen om hun opleiding niet volledig op school maar deels op school en deels op de werkvloer van een bedrijf te volgen. Het leertraject bestaat dus uit een school- en een bedrijfscomponent die goed op elkaar zijn afgestemd en samen een coherent en sluitend geheel vormen.
Duaal leren is gelijkwaardig aan alle andere vormen van secundair onderwijs: de leerlingen behalen dus net zo goed een volwaardige onderwijskwalificatie (of als dat niet lukt een beroepskwalificatie).
De leerlingen zijn echter beter voorbereid op de overstap naar de arbeidsmarkt omdat ze de vaardigheden en kennis voor een groot deel op de werkvloer verwerven. “Met duaal leren slaan we een brug tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Ondernemingen kunnen de talenten van (mogelijke) toekomstige medewerkers vanuit de praktijk leren kennen.” Leerlingen worden opgeleid in een bedrijfsrealiteit met vakexperten als mentor waardoor ze ook arbeidsattitudes meekrijgen en vertrouwd geraken met de nieuwste technologie.
Bovendien zal de combinatie van leren op school en leren op de werkvloer de motivatie en de leergierigheid van de leerlingen een flinke boost geven. “Onze arbeidsmarkt evolueert vandaag al naar een enorme krapte, in de toekomst zal dat niet snel beter worden. Het is dus van belang dat we de nieuwe arbeidskrachten die instromen heel erg goed voorbereiden. En praktische kennis van in een echte bedrijfssituatie zal daar zonder twijfel hard bij helpen."
Duaal leren verschilt van het systeem van stages of deeltijds leren/deeltijds werken. In duale trajecten vullen de school en het bedrijf elkaar aan, ze hebben een complementaire rol in het aanleren van competenties. Ze werken als gelijkwaardige partners samen aan het leertraject van leerlingen.
Het standaard leertraject ‘Logistiek duaal’ is gebaseerd op de Beroepskwalificaties Magazijnmedewerker, Magazijnier en Bestuurder Interne Transportmiddelen. Gezien de verschillende mogelijke interne transportmiddelen binnen de opleiding logistiek duaal dient de leerling zijn of haar opleidingstraject te vervullen binnen minimaal 1 van deze opties, namelijk het besturen van een heftruck, reachtruck, stapelaar, orderverzameltruck, combitruck of pallettruck.
Algemeen |
|
Magazijnbeheer |
|
Besturing van intern transportmiddel (1) |
|
De opleidingsduur bedraagt 2 jaar, waarvan bij modulaire organisatie kan worden afgeweken in functie van de individuele leerweg van een jongere.
Een leerling uit de studierichting Logistiek duaal volgt minstens 20u per week opleiding op de werkvloer, waar hij/zij wordt toevertrouwd aan een bedrijfsmentor. De werkplek wordt een stukje schoolbank, de mentor collega van de leerkracht. Een goede mentor, die de leerling degelijk opleidt en begeleidt, wordt dus een cruciale voorwaarde voor een kwaliteitsvolle opleiding!
Wat heeft logistiek duaal jou als logistieke dienstverlener te bieden?
Wat wordt er van jou verwacht als je instapt in logistiek duaal?
9 goede redenen om als bedrijf in te stappen in logistiek duaal zijn:
Heb je interesse? Bekijk dan zeker onze folder.
Meer info vind je ook op http://www.werkplekduaal.be – via deze website kan je jouw erkenningsaanvraag indienen. In de rubriek thematische infofiches vind je de belangrijkste zaken op een rijtje. Heel handig om snel de antwoorden te vinden die je zoekt.
Vragen?
0474/25.47.54