1. IBO bij VDAB
  2. Ondersteuning C/CE rijbewijs

1. IBO bij VDAB

IBO, wat staat voor 'individuele beroepsopleiding', is een interessante formule voor bedrijven uit de sector transport en logistiek om vrachtwagenchauffeurs en logistieke arbeiders aan te werven. Via een IBO leidt de werkgever binnen zijn/haar bedrijf een werkzoekende zelf op voor een vacante functie. De werkzoekende verwerft via werkplekleren de competenties die hij/zij nodig heeft om de vacante functie goed uit te kunnen oefenen. Alle info over IBO, de procedure en de voorwaarden kan je nalezen op: https://www.vdab.be/ibo

Het SFTL voert actief promotie voor deze formule bij de bedrijven uit de sector, en moedigt daarnaast de bedrijven ook aan om hun vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en logistieke arbeiders zeker kenbaar te maken via de website van de VDAB.

2. Ondersteuning C/CE rijbewijs

Werkgevers uit de sector transport en logistiek kunnen bij het SFTL een financiƫle tussenkomst aanvragen voor de onkosten van de wettelijk verplichte basisopleiding bij een rijschool voor het rijbewijs C en/of CE, voor de wettelijke examens en/of voor de basiskwalificatie vakbekwaamheid groep C. Dit zowel voor arbeiders die al in dienst zijn, als voor zij die na het behalen van het rijbewijs C, CE en/of de basiskwalificatie vakbekwaamheid C in dienst komen. Ook worden er aan de werkgevers door het SFTL financiƫle tussenkomsten aangeboden wat betreft de bestuurderskaart voor de digitale tachograaf, de geneeskundige schifting en de wettelijk verplichte ADR-opleiding (indien van toepassing).

Via tijdelijke projecten zoals JIT (Jongeren in Transport) en IACTA (Integratie op de Arbeidsmarkt als Chauffeur in de Transportsector in Antwerpen) helpt het SFTL specifieke doelgroep-kandidaten instromen als vrachtwagenchauffeur in de sector. In het JIT-project zijn dit jonge werkzoekenden van 18 tot en met 25 jaar, in het IACTA-project zijn dit vluchtelingen. Een illustratief fragment kan hier worden bekeken.

Verschillende opleidingspartners zoals VDAB en scholen uit het beroepssecundair onderwijs en het volwassenenonderwijs bieden daarnaast ook met steun van het SFTL een opleiding tot vrachtwagenchauffeur aan. Alle info en de lijst van onze opleidingspartners kan je terugvinden op: www.vrachtwagenchauffeur.be